Lämplig utrustning: I denna grupp behövs både klassiska (vallningsbara) samt skate skidor. Eftersom skating är en del av träningen så är inte ”fiskfjäll” lämpligt. Om man vill ha vallningsfria skidor så är skin-skidor att föredra. Klassisk skida bör vara barnets längd +10-20cm. En skate skida bör vara barnets längd +0-10cm. Eftersom skate inte fungerar på vallningsfria skidor så behövs då även skate-skidor. Vill man inte ha dubbla skidor så köp då ett kortare vallningsbart Par skidor som går att använda både vid klassiskt och skate. Det  funkar också bra med universalskidor för både klassiskt och skate.

Stavar: Barnets längd -ca 25 cm till både klassiskt och skate. När barnet utvecklar sin teknik så kan stavlängden ökas med ca 5cm.

Pjäxor kan vara fördel vara en kombipjäxa.  Enbart en klassisk pjäxa är ej att rekommendera då det blir vingligt vid skate åkning.