Skidåkare på elitnivå har bland de bästa syreupptagningsvärdena i idrottsvärlden. Förklaringen är att när du åker skidor så jobbar hela kroppen, ben och överkropp, och det gör också skidåkning till en utmärkt motionsform som dessutom är skonsam mot kroppen.

Belastningen varierar med terrängen och du får jobba mer i uppförsbackar och kan vila för det gå nedför. Tittar du på en belastningskurva för pulsen för en skidåkare så ser det ut som en bergskedja med toppar och dalar.  Den varierade belastningen är det som gör skidåkningen till en så bra motionsform.

Skidåkningen är dessutom effektiv. Som nybörjare räcker det med 2-3 träningsturer i veckan så kommer du snabbt att märka skillnad och hur din kondition förbättras. På köpet så får du ett starkare hjärta vilket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Du får en bättre energibalans, håller vikten lättare och du minskar risken för diabetes. Du får även en bättre hormonbalans, bättre fettförbränning och det i sin tur ger ett bättre immunförsvar.

Skidåkning kan ibland framstå som svårt och komplicerat, inte minst när det gäller vallningen men det är på yppersta elitnivå. Skidåkning för motionärer är inte komplicerat och vill du ha råd så hittar du vallnings-tips här på hemsidan. För det gäller utrustningen så kan säkert en välsorterat sportbutik hjälpa dig och det finns också bra, begagnade skidor och stavar att köpa. Tänk bara på din längd och vikt så att du köper lämpliga prylar.

Tveka inte heller att kontakta oss. Funderar du på att börja att röra på dig och vill ha goda råd så finns vi här. Kontakta oss, gå med i Skellefteå Skidklubb, så ska vi se till att du får rätt prylar och kan komma igång.